Veriaci na Filipínach opäť rekonštruovali na sebe Ježišovo ukrižovanie

29.03.2013 Celý región

Manila 29. marca (TASR) - Najmenej 16 veriacich sa dalo dnes na severných Filipínach pribiť klincami na kríže, ako sa to v tejto oblasti stalo na veľkonočný Veľký piatok už každoročným zvykom.

Miestni kresťania si takýmto spôsobom pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista. Rekonštrukcia biblickej udalosti v sebe zahŕňa prvky rímskokatolícke i ľudovú vieru Filipíncov v náboženské obete a zázraky, vysvetľuje agentúra AP.

Ukrižovaní veriaci zostávajú visieť na kríži niekoľko minút. Na túto priam divadelnú atrakciu, od ktorej však cirkev začala v posledných rokoch odrádzať, sa za ten čas pozerajú tisícky turistov.

V dnešné ráno pred ukrižovaním sa v okolí dedín v provincii Pampanga začali v pražiacom slnku pomalým krokom vliecť kajúcnici v kapucniach, šľahajúc sa improvizovanými bičmi. Dvaja ďalší muži a jedna žena prinášali zatiaľ na symbolické miesto dramatického Kristovho ukrižovania drevené kríže, opisuje AP.

Veriaci podstupujú tieto útrapy vo viere, že takéto extrémne ukrižovanie je spôsobom na očistenie sa od hriechov či na dosiahnutie zázračného vyliečenia chorých, alebo len jednoducho vzdaním vďaky Bohu.
 

Vyberte región